Carla Manten, Aminda Fotografie:

‘In de fotografie vond ik mezelf terug’

Carla Manten (57) had een succesvolle loopbaan als eventmanager, maar het voelde alsof ze in de wachtkamer van haar leven zat. De afgelopen jaren maakte ze een rigoureuze switch: ze werd fotograaf. “Als je voelt dat je een nieuwe weg wilt bewandelen, moet je daar gehoor aan geven.”

Het zonlicht valt door de ruiten van haar ruime, lichte fotostudio in Apeldoorn. Dit is de plek waar Carla Manten zich thuis voelt. Tien jaar geleden had ze niet kunnen bedenken dat ze hier zou zitten. Met haar goedlopende bureau organiseerde ze evenementen voor bedrijven. Klanten waren heel enthousiast, maar Carla zelf liep erop vast. “Het was alsof ik op de ventweg van mijn leven liep. In gesprek met een coach ontdekte ik dat het rationele deel van mijn karakter te veel ruimte kreeg. Terwijl ik het creatieve deel helemaal het zwijgen had opgelegd. De balans was volledig zoek.”

Hek van de dam

Daarom pakte Carla de fotocamera weer op – een hobby uit haar tienertijd. In 2012 volgde ze een cursus aan de fotovakschool. “Ik wilde de fotografie naast mijn werk gaan doen, als uitlaatklep. Maar toen ik eenmaal begon, was het hek van de dam. Ik vond mezélf terug. Ik deed iets waar ik echt blij van werd. En dus ging ik de vakopleiding volgen. Ik werd ook steeds vaker gevraagd voor betaalde fotoshoots. Daardoor werd het contrast met mijn werk als eventmanager steeds pijnlijker. Had ik een shoot? Dan sprong ik ’s ochtends uit bed. Had ik een eventoverleg? Dan voelde ik de energie weglekken.”

Jezelf laten zien

Ze stond op een tweesprong: volledig voor de fotografie gaan, of het ‘erbij’ blijven doen? “De omslag kwam toen mijn agenda leegliep aan het begin van de coronacrisis. Eigenlijk had ik daardoor in de mineur moeten zijn, maar ik was juist superblij: het hoefde niet langer! In diezelfde tijd had ik een gesprek met Peter Bregman van PM, mijn financieel adviseur. Hij zei: ‘Volgens mij denk je te klein over je werk als fotograaf, want het is al best een behoorlijk deel van je omzet.’ Dat was een eyeopener. Ik moest mezelf serieus gaan nemen als fotograaf. Een paar maanden later hakte ik de knoop door.”

En dus werkt Carla sinds begin 2021 volledig als fotograaf, vooral voor zakelijke klanten. Met een aanpak die haar op het lijf geschreven is: “Ik wil mensen helpen om zichzélf te laten zien. Daarom neem ik de tijd om ze te leren kennen. Vaak zie ik mensen echt ontspannen en opbloeien voor mijn camera. Dan heb ik blijkbaar de juiste snaar geraakt.”

Samenwerken

Carla werkt bewust veel samen met andere vakmensen: “Ik wil focussen op dat waar ik echt goed in ben. Voor dingen die ik zelf niet goed kan, roep ik graag hulp in van mensen die dat wel kunnen. Voor visagie bijvoorbeeld, maar ook voor de financiële kant. PM heeft me bijvoorbeeld geadviseerd bij de verkoop van ons vorige huis, dat op advies van een ander deels op de zaak stond. Die constructie bleek heel ongunstig. Peter wist dat in overleg met de Belastingdienst terug te draaien, wat enorm veel geld scheelde. Nu ik geen events meer doe maar alleen nog maar fotografie, is mijn boekhouding redelijk eenvoudig. Maar ook voor ‘kleine’ klanten is PM er: ze doen nu eens per kwartaal mijn administratie.”

Out of the box

Ook al staat haar bedrijf stevig, spannend is het zeker nog wel: een compleet nieuwe weg inslaan, met de kosten voor een studio erbij ... “Maar ik doe geen concessies aan mijn aanpak. Als ik werk vanuit mijn wezen, ben ik vol vertrouwen. En het mooie is dat er van alles op mijn pad komt. Mensen vragen me voor klussen die soms echt out of the box zijn. Natuurlijk denk ik weleens: ik weet niet of ik het kan. Maar zo wil ik niet meer leven. Ik ga er gewoon voor.”

www.aminda.nl