Elbert Kamphorst, VDHC Werkadvies

‘Bedrijven kunnen veel meer doen aan verzuimpreventie’

Minder dan tien jaar geleden was hij nog in loondienst. Nu is Elbert Kamphorst (44) directeur van een goedlopend bedrijf. Met een team van twaalf mensen helpt hij bedrijven met arbeidsdeskundige advisering, re-integratie en verzuimpreventie. PM adviseerde hem toen hij VDHC Werkadvies overnam van zijn compagnon.

“Misschien moet je gaan doen wat je écht wilt doen”, zei Elberts vrouw toen hij weer eens gefrustreerd terugkwam van zijn werk. “Dan ga ik nú mijn baan opzeggen”, was zijn reactie. Veertien jaar had hij bij het UWV gewerkt, onder andere als werkcoach. Maar hij kreeg steeds meer moeite met de aanpak van de overheidsinstantie. “Ik wilde op een heel andere manier met re-integratie omgaan. Het werd tijd om voor mezelf te kiezen en de regie te pakken.”

Eigen visie

Na zijn vertrek bij het UWV stapte Elbert meteen naar de KvK om zijn eigen adviesbureau in te schrijven. Tegelijkertijd begon hij ook bij het re-integratiebedrijf VDHC Werkadvies van Jan van Dreumel. “Ik kende Jan al langer en was met hem in gesprek geraakt over mijn visie op verzuim. Jan zei: als je het zo goed denkt te kunnen, waarom kom je dan niet bij mij werken? Dat deed ik en binnen een half jaar liep het zo goed dat ik mijn eigen bureautje heb gestopt en mede-eigenaar ben geworden van VDHC.”

Passend werk

VDHC richt zich op het vinden van passend werk en een integrale oplossing voor werkgevers en hun werknemers die door ziekte zijn uitgevallen. Elbert: “We onderscheiden ons denk ik doordat we heel goed kijken naar de belastbaarheid van mensen. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van iemand? Wat kan iemand voor werk leveren? En welke functie pas daarbij? We begeleiden mensen van begin tot eind zodat ze op het juiste moment de juiste stappen zetten – gericht op toekomstige mogelijkheden in het werk.”

Overnameproces

Met die visie heeft VDHC een mooie klantenkring opgebouwd. Het bedrijf groeide hard: waren Elbert en Jan in 2013 nog met z’n tweeën, nu telt het team twaalf medewerkers. Voor Elbert veranderde er veel in die tijd. “Jan bood me in 2019 de kans om het bedrijf helemaal over te nemen. Een complex proces, daarom heb ik PM aangehaakt om me te ondersteunen en te begeleiden.”

No-nonsense

Door een tip van familie was Elbert op het spoor gekomen van Peter Bregman van PM. Het klikte meteen: “Peter heeft verstand van zaken, is no-nonsense en snapt ondernemers. Hij had oog voor de verschillende belangen bij de overname: Jan wilde natuurlijk een reële prijs en ik wilde niet te veel betalen. Tegelijk zou Jan na de overname ook nog in het bedrijf blijven werken – met afbouw van taken en uren. Allemaal zaken die vroegen om een vakkundige deal. Peter hielp met de waardebepaling en begeleidde het proces zorgvuldig. Zo zijn we er goed uit gekomen. En kort geleden heeft Peter ook de inkoop van mijn nieuwe compagnon Charlotte in het bedrijf begeleid.”

Actief adviseren

Elbert heeft de afgelopen tijd veel geïnvesteerd om de basis van zijn groeiende bedrijf op orde te brengen. “Zo heeft PM ons geholpen bij het implementeren van een digitaal boekhoudprogramma. Ze regelen ook de verloning, de aangiften en de jaarrekeningen. Wat ik vooral fijn vind, is dat ze ons actief adviseren over nieuwe regelgeving en dat ze met handige tips komen. Peter hielp me bijvoorbeeld aan een contactpersoon voor een goede pensioenregeling.”

Preventie

Nu ook het stof van een interne verbouwing is neergedaald, kan VDHC zich volop richten op de toekomst. Wat Elbert betreft wordt verzuimpreventie daarin een speerpunt: “Werkgevers vergeten weleens dat verzuim een van de grootste kostenposten is. Aandacht voor het welzijn van je personeel is dus niet alleen goed voor je mensen, maar ook voor je winstmarge. Bedrijven kunnen daar veel meer aan doen. Ik ben blij dat daar steeds meer oog voor is.”

www.vdhcwerkadvies.nl