Ton Kruithof, Ventuse B.V.

‘Ik wil geen fiscale risico’s, mijn leven is avontuurlijk genoeg’

Heel zijn leven zoekt Ton Kruithof (77) al naar nieuwe kansen. In zijn ondernemingen én in zijn vrije tijd, als verzamelaar van antieke rijtuigen. PM zorgt dat zijn financiële huishouding op orde is. “Dat geeft me de vrijheid om te doen wat ik wil.”

Hij is net terug van een evenement met antieke rijtuigen in het Belgische Maaseik. Het rijtuig moet nog schoongemaakt, de paarden verzorgd. Het is dé grote passie van Ton Kruithof: op de bok, met de leidsels in handen, dat is waar zijn hart ligt. In de stallen van zijn Wapenveldse boerderij staat meer dan een dozijn oude rijtuigen: “Ik ben er helemaal gek van.”
De misschien wel mooiste tocht die hij ooit maakte was van Kampen naar het Duitse Lübeck, met een oud boerenrijtuigje. “De Kamper kogge zou het jaar daarna naar deze Hanzestad varen. Daar moest Lübeck bericht over krijgen. Dus zei ik: geef mij die brief maar, dan bezorg ik ’m zoals dat vroeger ook ging. Het was een soort pelgrimsreis, 34 dagen lang, wát een belevenis.”

Van fotografie naar windenergie

Een ondernemer in hart en nieren, zo kun je Ton Kruithof wel typeren. Tot z’n 57e was hij fotograaf en had hij een eigen fotostudio en ontwerpbureau. “Ik begon in de tijd dat alles nog in zwart-wit was en heb de hele ontwikkeling naar kleur meegemaakt, en vervolgens van analoog naar digitaal.”

Rond 2003 besloot hij dat het tijd werd voor iets totaal anders. Windmolens waren in opkomst en Ton had zijn zinnen gezet op een eigen turbine. “Als een soort omgekeerde Don Quichot heb ik niet tegen maar vóór windmolens gevochten. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu mede-eigenaar ben van een windpark met vier turbines in Kampen.”

Creatieveling, geen boekhouder

PM kwam op Tons pad toen hij van Kampen naar Wapenveld verhuisde, rond 2017. “Ik heb echt een hekel aan administratie – ik ben een creatieveling, geen boekhouder. Via via kwam ik in contact met PM. Ik laat hen echt alles doen: ik breng de stukken en zij vertellen me wat ik moet betalen aan de fiscus. Dan moet je natuurlijk wel vertrouwen in de zaak hebben, maar met Peter Bregman van PM weet ik dat het goed zit. Hij heeft kennis van zaken en zoekt de rand niet op.”

Fiscale risico’s

In het verleden maakte hij dat nog weleens anders mee, vertelt Ton. Voordat hij bij PM terechtkwam, had hij de boekhouding elders ondergebracht. Bij controle kwam zijn toenmalige adviseur erachter dat verschillende zaken fiscaal niet goed geregeld waren. “Dat was kort voor de overstap naar PM. Peter heeft alles toen goed uitgezocht. In overleg met de Belastingdienst is het nodige rechtgebreid, maar dat heeft me een flinke nabetaling gekost. Voor mij is een degelijke fiscalist dus echt belangrijk. Ik wil geen fiscale risico’s lopen. Het leven met mijn paarden is al avontuurlijk genoeg.”

Goede nachtrust

Uiteindelijk levert het Ton vooral een goede nachtrust op – én de ruimte om te doen wat hij wil. “Ik heb het geluk gehad dat ik op een goed moment in de windmolens ben gestapt. Daar heb ik nu profijt van. Maar ook in die business maken mijn compagnons en ik behoudende keuzes. Juist daarom gaat het ons goed. Ik kan zoveel tijd in mijn hobby steken omdat ik financieel een vrij mens ben.”