De Ondernemer: Gwendolyn Braam

‘Een eigen bedrijf is het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven’

In 2006 zette Gwendolyn Braam (53) de stap naar een eigen bedrijf. Terug wil ze nooit meer: niets is leuker dan het verbouwen van huizen tot een nieuw ‘thuis’. Wat is haar kracht – en wat levert de samenwerking met PM haar op? Vijf vragen. 

1. Wat typeert jou als ondernemer?
“Met mijn bedrijf coördineer ik de verbouwing of restyling van jouw woning. Mijn werk begint als jij binnen komt lopen met een woonmagazine onder de arm, met daarin het ideaalplaatje voor je verbouwing. Vanuit dat plaatje ga ik met je aan de slag. Wat me typeert, is dat ik echt probeer om in het hoofd van jou als klant te kijken. Ik bespreek in wat voor sfeer je wilt wonen en waar je van houdt. Want wonen is heel erg ‘emotie’.

Als we het beeld compleet hebben, kijken we wat er kan met het budget dat voorhanden is. Geen ondoorzichtige offertes maar een open begroting, zodat je ziet wat wel en niet haalbaar is. De ene keer gaat het om een schilderproject, de andere keer om een totaalverbouwing.”

2. In 2006 heb je de stap gezet naar een eigen bedrijf. Waarom eigenlijk?
“Ik werkte hiervoor als officemanager, maar die baan begon te knellen. Ik had behoefte aan meer vrijheid. Met een eigen bedrijf wilde ik op mijn eigen manier invulling geven aan goede dienstverlening. En eerlijk: dat is het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven. Ondernemen is spannend, maar het is een geweldige manier om te doen wat je leuk vindt – om nieuwe dingen te creëren en daar ook nog eens klanten blij mee te maken. Ik gééf veel energie, maar ik krijg ook heel veel terug.”

3. Ergens in dit traject is PM op je pad gekomen. Hoe kruisten jullie wegen?
“Mijn man en ik hadden een accountant, maar die stond altijd erg op afstand. Ik zocht iemand die meer persoonlijk betrokken was en deskundig advies kon geven. Een adviseur met een gezicht. En die vond ik in PM. We hebben hun hulp ingeroepen toen onze vorige accountant een fout had gemaakt, waardoor we met de fiscus te maken kregen. PM heeft dat goed opgelost. Sindsdien gooi ik echt alles bij hen over de schutting: administratie, btw-aangiftes en jaarrekening.”

4. Wat levert de samenwerking met PM je op?
“In PM heb ik een klankbord om zaken te bespreken die ik niet goed kan overzien. De fiscale regelgeving is te ingewikkeld om zelf te kunnen doorgronden. Toen mijn bedrijf groeide, moest ik bijvoorbeeld bepalen of ik naar een bv ging of niet. Bovendien had en heeft mijn man ook twee bedrijven. Dat maakt dat er zowel qua ondernemingen als privé veel speelt. In de loop van de jaren is Martin Post van PM een echte sparring partner geworden. We kunnen zakelijke en persoonlijke kwesties goed met hem bespreken en hij denkt kritisch mee.

Als ondernemer zie je je eigen blinde vlekken niet. Een adviseur helpt je om te spiegelen. Martin weet waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Op dit moment zitten we in een echtscheiding, waarbij financiële zaken uit elkaar gehaald moeten worden. Dat is complex, maar Martin kan voor beide kanten denken en passend advies geven.”

5. Hoe kijk je naar de toekomst?
“Je weet nooit hoe het er over een jaar voor staat. Corona heeft veel ondernemers voor grote uitdagingen gesteld. Tegelijk is het in de bouwsector nu: the sky is the limit. De vraag is enorm. Ook dát vraagt veel: hoe zorg je dat je vakmensen hebt en dat je bijtijds kunt leveren aan je klanten? Bouwbedrijven zijn van nature nogal gericht op operationeel bezig zijn, maar in deze tijd moet je ook strategisch kunnen denken en werken. Dat zie ik als een mooie uitdaging – en PM kan daarin adviseren. Maar ik ben heel optimistisch over de toekomst.”

www.button-connectingfactor.nl

Heb je een vraag, wil je advies, of gewoon eens kennismaken? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.