Groeier: Jan Lowin IJzerman

‘Geld volgt geluk – en niet andersom’

Marketeer Jan Lowin IJzerman uit Oene houdt veel ijzers in het vuur. Hij is zelfstandig marketeer, partner van een marketingbureau én eventontwikkelaar. Dat weerhoudt hem er niet van om op volle kracht vooruit te gaan. Zelfstandig aan het stuur, met PM als ‘sidekick’.

‘Geld volgt geluk.’ Dat schreef een docent van Jan Lowin IJzerman (33) ooit met hoofdletters op het schoolbord, tijdens zijn opleiding tot marketeer. En het is hem altijd bijgebleven. Ondernemen draait niet om veel geld verdienen, maar om het volgen van je talenten. Doe datgene waarin jij tot je recht komt, dan komt de winst vanzelf. “Bij mij is dat: concepten ontwikkelen die impact hebben. En dat lukt me steeds beter”, vertelt de jonge ondernemer.

Sociale onderneming

Het zijn geen loze praatjes, want Jan Lowin is op allerlei vlakken actief als strategisch denker en ontwikkelaar. Recreatieondernemers op de Veluwe kennen hem als projectleider bij het programma Vitale Vakantieparken. “Samen met een projectteam help ik ondernemers om vérder te komen met hun vakantiepark, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een nieuw concept voor hun park.”
Daarnaast is hij partner bij het marketingbureau Pixelpanters, “een startup voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik noem ze bewust niet ‘mensen met een beperking’, want ik geloof niet in beperkingen. Bij Pixelpanters zetten we mensen aan het werk met hun talent. En dat spreekt onze klanten sterk aan. Sommigen kiezen heel bewust voor ons omdat we een sociale onderneming zijn.”

Een wild verhaal

Maar het meest in het oog springend is misschien nog wel zijn onderneming Wildproeverij.nl, die hij samen met zijn vrouw Marlies runt. “We organiseren events waarin we mensen een dag meenemen, de Veluwe op, samen met een boswachter, een jager en een slager. Bijvoorbeeld voor een club van 20 vrienden, of voor de 120 medewerkers van een bedrijf. Midden in de natuur krijgen ze het verhaal van het Veluwse wild te horen. Deelnemers gaan daardoor fundamenteel anders kijken naar heikele thema’s zoals jacht en slacht. En aan het einde van de dag kunnen ze genieten van een heerlijk stukje Veluws wild. Hierin komt alles samen wat ik als marketeer geleerd heb: hoe je een verhaal vertelt en echt impact kunt hebben.”

Zicht op de cijfers

Een ondernemer met zo’n sterke focus houdt de touwtjes graag zelf in handen: reden waarom Jan Lowin zijn administratie zoveel mogelijk zelf doet. “Ik wil dicht op de cijfers zitten en grip hebben op de inkomsten en uitgaven. Daarom gebruik ik het online boekhoudprogramma Moneybird, dat ik zelf kan bijhouden.” PM is zijn partner voor de puntjes op de i: “Herman van Beek bekijkt mijn jaarlijkse aangifte en Peter Bregman doet de eindcheck. Zo weet ik zeker dat mijn financiële verantwoording klopt.”

Samen in de vof

Jan Lowin weet PM ook te vinden als hij tegen een fiscale vraag aanloopt waar hij zelf geen antwoord op heeft. Samen met Peter bekeek hij bijvoorbeeld welke rechtsvorm Wildproeverij.nl moest krijgen toen zijn vrouw erbij instapte. Adviseur Peter Bregman vertelt: “In zo’n geval kun je grofweg kiezen tussen een vof of een bv. Als je grote risico’s gaat nemen of veel winst verwacht, kan een bv de beste optie zijn. Maar in het geval van Jan Lowin en Marlies paste een vof beter: die rechtsvorm geeft je bijvoorbeeld meer flexibiliteit als het gaat om de verdeling van de winst.”
Wildproeverij.nl stelde Jan Lowin ook voor een lastig btw-vraagstuk. Bij events reken je namelijk 21% btw, maar voor eten (onderdeel van dit event) geldt een btw van 6%. Wat nu? “Ik ben best wel fiscaal onderlegd, maar dit ging me boven de pet”, zegt Jan Lowin. “Peter heeft de verschillende opties bekeken en vooroverleg met de Belastingdienst gevoerd. En dat pakt financieel gunstig uit voor ons.”

Wijze uil

Compact, degelijk en op maat, zo omschrijft Jan Lowin de samenwerking met PM. “Weet je nog dat PM in haar oude logo een uil had? Voor mij is Peter Bregman die uil: waakzaam, slim en stabiel. Daarom ben ik ook klant bij PM. Ik weet gewoon dat ik ze honderd procent kan vertrouwen. Ze leveren goed werk, doen niets overbodigs en ik kan mijn administratie precies zo organiseren als ik dat wil.”

www.janlowin.nl
www.pixelpanters.nl
www.wildproeverij.nl

Heb je een vraag, wil je advies, of gewoon eens kennismaken? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.