Groeier: Kolkman Wonen

‘We genieten van het maken van nieuwe plannen’

Kolkman Wonen in Vaassen heeft 25 jaar op de teller staan. Wat begon als kleine stoffeerderij groeide uit tot een specialist in woninginrichting. Vorig jaar namen zoon Ferdy en schoondochter Annelieke de winkel over. Ze legden de onderneming onder het vergrootglas om te kijken wat goed ging en wat beter kon. “We ontdekten dat er nog veel winst te behalen viel.”

Vloeren, gordijnen, zonwering, horren, screens, rolluiken en sinds kort ook woningaccessoires: Kolkman Wonen verkoopt en installeert alles wat je in en aan het huis nodig hebt. En de winkel doet het goed: “De zaak is een vertrouwd gezicht in de regio en heeft altijd positief gedraaid”, vertelt Annelieke Kolkman. Een gezonde onderneming dus, maar toch wist het stel bij de overname al dat er zaken beter konden: “Samen met Martin Post van PM zijn we gaan kijken hoe we meer focus konden aanbrengen in de onderneming.”

Andere bril

Want ook als je onderneming prima draait, kan er ongemerkt veel geld en energie wegvloeien. Annelieke: “We wisten prima welk werk er verzet werd, maar we hadden geen goed beeld van de bedrijfsprocessen en de marges. Ik ben zelf bedrijfskundige en snap dus wat er in zo’n onderneming omgaat, maar je kunt blind zijn voor je eigen gebreken. Martin liet ons met een heel andere bril kijken. Planden we wel goed? Gaven we niet te veel kortingen? Wisten we eigenlijk wat we verdienden aan het werk dat we deden?”

Naar een juiste prijs

Met de vragen en tips van Martin kon Annelieke zelf op onderzoek uit gaan. Ze nam de cijfers door en bekeek de procesgang. Dat leverde een schat aan informatie op. “We hadden bijvoorbeeld geen flauw idee van de inkoopmarges. Toen we daarnaar gingen kijken, ontdekten we dat het wel tien procent goedkoper kon. We zijn ook veel beter geworden in het berekenen van de juiste prijs voor een klus. En we hebben veel duidelijker op ons netvlies wat we aan het doen zijn.”

Persoonlijke aanpak

Door de verschillende adviesgesprekken hebben Ferdy en Annelieke de aanpak van PM goed leren kennen. Wat viel hen vooral op? “De menselijke benadering. We hebben heel persoonlijke gesprekken gehad met Martin, ook omdat hij de bedrijfsovername van vader op zoon heeft geregeld. Dat zijn trajecten waarin je veel met elkaar deelt en waarin er best weleens een traan vloeit. Martin heeft oog voor je situatie en pakt zulke gesprekken op een prettige manier aan. Hij weegt ook de belangen van beide kanten goed af. Daardoor is de verkoop eigenlijk zonder discussie verlopen.”

Tevreden klanten

Nu de kaders zijn gezet, gaat Kolkman Wonen op volle kracht vooruit. De afgelopen periode is de winkel verbouwd en sterk uitgebreid. “We kunnen verder met het bedenken en uitvoeren van nieuwe plannen. Ik kan daar erg van genieten, net als van het contact met klanten: het geeft veel energie als een klant tevreden de winkel verlaat. Maar eerlijk is eerlijk: ik vind de administratie ook een leuk onderdeel. PM mag dan de jaarrekening en de omzetbelasting doen, ik kruip met plezier achter de computer om de boekhouding op orde te maken.”

www.kolkmanwonen.nl


Heb je een vraag, wil je advies, of gewoon eens kennismaken? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Lees meer over: