De ondernemer: Michiel ter Bekke

‘Ik wil me blijven ontwikkelen’

Risico’s vermijden én kansen pakken – dat gaat prima samen, ervaart veiligheidskundige Michiel ter Bekke (45). Als je je zaken goed op orde hebt, is er speelruimte om nieuwe dingen uit te proberen.

Het was even schrikken toen corona opeens haar intrede deed in Nederland. Een van Michiels klussen – het geven van trainingen – stopte van de ene op de andere dag. Maar gek genoeg was de agenda zo weer gevuld. “Ik heb mijn troeven nooit op één klant gezet. En ik had al een klus als veiligheidsexpert voor de gemeente Zwolle. Daar kunnen ze mijn hulp nu goed gebruiken bij het inrichten van de anderhalvemetersamenleving. Het is bijzonder dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.”

Plezier in je werk

Veiligheid en gezondheid vormen de core business van Michiel. Drie jaar geleden begon hij voor zichzelf als arboconsulent en veiligheidskundige. “Ik heb daar nog geen dag spijt van gehad. Ik wil mezelf ontwikkelen en kansen zoeken, en dat kan volop in dit werk. Als arboconsulent help ik bedrijven om hun pand en werk zo in te richten dat medewerkers veilig én plezierig kunnen werken. Daarnaast adviseer ik over certificeringen en geef ik les in veiligheid.”

Geen verrassingen

De rode draad in al die klussen: voorkomen is beter dan genezen. “Dat principe is leidend in mijn werk. En op die manier wil ik ook mijn eigen processen inrichten. Niet in de laatste plaats mijn administratie. Toen ik net startte als ondernemer, deed ik alles nog zelf. Maar dat kostte te veel tijd en het was me te risicovol. Ik wilde gewoon dat het goed gebeurde: een transparante boekhouding, inzicht in mijn financiën, en geen plotselinge verrassingen zoals een hoge belastingaanslag.”

Vertrouwen
Min of meer toevallig kwam hij in contact met PM. “Ik zag dat een vriend zijn benzinebon inboekte met z’n telefoon. We raakten in gesprek en hij wees me op PM. Ik was al op zoek naar een partij voor mijn zakelijke en privéfinanciën. Maar ik leg mijn gegevens niet zomaar ergens neer: het moet wel goed voelen. Ik heb een afspraak gemaakt met Martin Post en dat klikte meteen. Het gesprek ging over veel meer dan financiën: over wie je bent, waar je voor staat, en waar je naartoe wilt. Dat schept vertrouwen.”

Opties in kaart
PM richtte een Exact-account in voor Michiel, zodat hij zijn facturen, bonnetjes en btw-aangiftes gemakkelijk online kan doen. Hij heeft bovendien realtime inzicht in zijn cijfers. PM ondersteunt als het nodig is, bijvoorbeeld bij de jaarrekening. En Michiel hangt regelmatig aan de telefoon voor advies. “Pas had ik een andere zakelijke auto nodig. Ik heb mijn opties aan Martin voorgelegd en die zette de voors en tegens op een rij. Zo zag ik in één oogopslag wat de beste optie was. Op dezelfde manier hebben we mijn risico’s en kansen in coronatijd in kaart gebracht. Dat was echt een zorg minder.”

Jezelf ontwikkelen
Michiel ervaart dat PM hem niet alleen helpt om risico’s te omzeilen, maar ook om avonturen aan te gaan: “Dit is wel een grappig verhaal. Vorig jaar deed ik een risico-inventarisatie voor PM. Een van mijn vragen was hoe PM qua kennis up-to-date blijft. Kort daarna kaatste Martin de bal terug: hoe hield ík mijn niveau eigenlijk hoog? We kregen een mooi gesprek over de opleiding die ik wilde gaan doen: ik dacht aan Hogere Veiligheidskunde, maar ik twijfelde of het een stap te ver was. Samen ontdekten we dat ik echt toe was aan een uitdaging. Inmiddels is die opleiding bijna klaar en ik geniet van de nieuwe kennis: dit geeft allerlei groeimogelijkheden.”

Heb je een vraag, wil je advies, of gewoon eens kennismaken? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.