De ondernemer: John en Ilse van Beek

‘We hadden niet durven dromen dat het zo groot zou worden’

Van een klein restaurant naar een groots strandpaviljoen: John en Ilse van Beek maakten een reuzensprong toen ze in 2017 hun zelfgebouwde horecazaak Bij Ons openden. De stap vroeg om professionalisering op alle vlakken. PM haakte aan voor fiscaal advies en de loonadministratie.

Dat het ‘groter’ mocht wisten John en Ilse al langer. Hun restaurant Eindeloos in hartje Emmeloord liep als een trein, maar catering was bijna niet mogelijk vanuit de kleine keuken. En dus gingen ze op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Ilse: “Toen kregen we de kans om dit strandpaviljoen te bouwen en te exploiteren. Het ligt in natuurgebied de Wellerwaard, bij een recreatieplas met een strand. Hier konden we alles doen wat we wilden, en meer: restaurant, catering en allerlei events. Ik vond de stap superspannend, maar nu ben ik heel blij dat we het gedaan hebben.”

Van workshop tot high wine

Bij Ons draait inmiddels al twee jaar op volle toeren. “Het is een plek waar niets te gek is”, vertelt Ilse. “Naast het restaurant organiseren we allerlei activiteiten, van een workshop chocoladeletters pimpen of een Halloween-feestje tot een high wine of een bierproeverij. Je kunt er ook terecht voor feesten en vergaderingen. En in de zomer hebben we een snackcorner en verhuren we bootjes en supboards. We hadden niet durven dromen dat het zo groot zou worden.”

Schaalvergroting

Bij die schaalvergroting hoort wel een andere manier van organiseren. Er lopen inmiddels 40 medewerkers rond: 15 vaste en 25 oproepkrachten. “Onze oude manier van administreren, vaak nog op papier, werkte niet meer. We vonden een nieuwe accountant, RM Accountant en Adviseur in Emmeloord, en die tipte PM voor de loonadministratie. Halverwege het jaar hebben we de overgang gemaakt naar een nieuw systeem. Een hele uitdaging, maar met hulp van adviseurs Peter en Martin ging dat heel soepel.” John en Ilse gebruiken nu het online systeem Nmbrs©. Daarin kun je de complete loonadministratie inzien en gemakkelijk gegevens invoeren en wijzigen. “Het is professioneel en werkt heel handig.”

Salarisadvies

PM is ook de sparring partner als het gaat om het opstellen van contracten. “Pas had ik bijvoorbeeld een jaarcontract opgesteld voor een nieuwe medewerker. Anne Marie van PM gaf me toen de tip om er een anderhalf jaarcontract van te maken: dat was in dit geval slimmer in verband met het aantal tijdelijke contracten dat iemand mag hebben. En heb ik een vraag, dan is er altijd snel een antwoord. Ook al spreken we elkaar niet zo vaak live, het voelt alsof we elkaar al jaren kennen.”

Bedrijfsovername

De focus van John en Ilse ligt nu helemaal op Bij Ons, reden om hun restaurant Eindeloos in stappen te verkopen. Goede vrienden wilden het heel graag overnemen. “Best spannend, want je wilt niet dat de vriendschap spaak loopt op een zakelijk geschil.” Fiscaal adviseur Peter van PM begeleidde deze stap. Hij zette een aantal scenario’s op een rij en zorgde dat er geen fiscale addertjes onder het gras zaten. Ilse: “Peter ontdekte bijvoorbeeld dat er bij de verandering van de rechtsvorm van Eindeloos iets fiscaal niet goed was gegaan. Dat is nu opgelost. Heel fijn, dan weten we zeker dat daar geen probleem over ontstaat.”

Nieuwe ideeën

Nu alles op rolletjes loopt, kunnen John en Ilse volop bouwen aan hun restaurant. “Ik vind het leuk om onze gasten te blijven verrassen met nieuwe ideeën. Op de zakelijke markt zie ik nog heel veel kansen. Maar ik ben vooral enthousiast dat ons concept zo goed aanslaat.”