Over bedrijfsoverdracht en fusie: MullerVisual

‘Bij ingrijpende veranderingen heb je een klankbord nodig’

Als kleine jongen draaide John Muller (77) al mee in de familiedrukkerij in Amsterdam. Hij nam het bedrijf over van zijn vader en gaf in 2002 het stokje over aan zijn zoon Sander en diens compagnon Marco. Maar als commissaris en adviseur schuift John nog regelmatig aan bij MullerVisual om mee te denken. Vaak zit PM dan ook aan tafel.

‘De afgelopen jaren heb ik mijn bedrijf in stappen overgedragen aan Sander en Marco. Acht jaar geleden hebben ze beiden 25% van de aandelen overgenomen, en sinds vier jaar hebben ze allebei 45% in bezit. Ik zit er zelf nog met 10% in, zodat ik ook nog wat mee kan sturen. Eens in de zoveel tijd houden we een aandeelhoudersvergadering om zaken te bespreken – en Peter Bregman van PM is daar altijd bij als adviseur.

Klankbord bij ideeën

‘Voor ons bedrijf is PM in de loop van de tijd een belangrijk klankbord geworden. Peter heeft destijds meegedacht over de aandelenoverdracht. En hij komt zeker viermaal per jaar naar MullerVisual om onze plannen aan te horen en erop te reageren. Peter kent alle regelgeving en hij weet precies wat wel en niet verstandig is om te doen – ook richting de toekomst. Vaak geeft hij adviezen waar je zelf niet op gekomen was.’

Fiscaal verantwoord

‘De afgelopen tijd hebben we verschillende bedrijven overgenomen, en op de korte termijn staat er een fusie aan te komen. Op die momenten kan Peter aangeven wat fiscaal de beste weg is. Hij weet hoe je financiële constructies op een goede manier inricht, zodat je niet te veel betaalt.’

Privésituatie

‘Nu ik steeds een stapje verder terugzet, heb ik PM gevraagd mee te denken over wat ik met de laatste 10% van mijn aandelen ga doen. Peter helpt me verder om andere financiële kwesties goed af te handelen. Ik vind het prettig dat ik ook die privézaken met hem kan overleggen.

Heb je een vraag, wil je advies, of gewoon eens kennismaken? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Lees meer over: