Zonnedak op kantoor van PM

PM heeft in 2019 volop ingezet op duurzaamheid. Begin dit jaar is het dak geïsoleerd en voorzien van nieuwe bitumen dakbedekking. Een goede ondergrond en dakconstructie waren nodig om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Sinds deze zomer liggen er zestig zonnepanelen op het dak, een grote wens van eigenaren Peter en Martin. Zo werkt PM mee aan een duurzamere wereld.

Door het grote aantal zonnepanelen is het kantoor van PM niet alleen zelfvoorzienend, maar is er zelfs sprake van overcapaciteit. Hiermee voldoet PM nu al aan de door de overheid gestelde eis dat ieder kantoorpand in Nederland vanaf 2023 energielabel C of lager dient te hebben.

Salderen

Tot 2023 is terugleveren financieel aantrekkelijk omdat de zogeheten salderingsmethode tot 2023 volledig gehandhaafd blijft. Deze regeling houdt in dat de teruggeleverde energie wordt afgetrokken van de verbruikte energie. Over dat saldo wordt energiebelasting betaald. Vanaf 2023 wordt deze regeling afgebouwd tot er in 2031 belasting geheven wordt over de afgenomen energie. De teruggeleverde energie wordt hier dan niet langer op in mindering gebracht.

Laadpaal

Vooruitlopend op 2023 zal PM dan ook niet stil blijven staan. Om het energieverbruik nog verder terug te dringen, kijken we bijvoorbeeld naar het vervangen van alle verlichting door ledverlichting. Daarnaast heeft PM sinds kort een laadpaal bij het kantoor, in de eigen huisstijl. Zowel klanten als het team van PM kunnen nu zorgeloos laden tijdens werkuren of een klantenbespreking.

< terug naar overzicht