Werkgeverslasten stijgen bij flexibele contracten

Met ingang van het nieuwe jaar stijgt de WW-premie in een aantal gevallen. PM kan je helpen om in kaart te brengen wat dat voor jou betekent. 

Per 1 januari 2020 hangt de WW-premie niet meer af van de sector waarin je door de Belastingdienst bent ingedeeld. Binnen sommige sectoren is de sectorpremie nu al afhankelijk van het soort contract. De lage premie geldt nu voor contracten met een overeengekomen duur van minstens 1 jaar of voor onbepaalde tijd. Die systematiek gaat vanaf 1 januari 2020 in aangepaste vorm voor álle sectoren gelden. Bij een schriftelijke overeenkomst voor onbepaalde tijd betaal je dan de lage premie (2,9%), in andere gevallen de hoge premie (7,9%).

Hoe werkt het?

De lage premie is van toepassing op werknemers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Met één voorwaarde: het mag geen oproepovereenkomst zijn. In het arbeidsrecht is bepaald wanneer er sprake is van een oproepovereenkomst. Dat is onder andere het geval als de arbeidsomvang niet is vastgelegd als een vast aantal uren per tijdvak van ten hoogste een maand/jaar waarbij het recht op loon gelijkmatig gespreid is over dat jaar (jaarurennorm).

Concreet betekent dit dus:
• Voor nulurencontracten en min-maxcontracten gaat de hoge premie gelden, ook als het een contract voor onbepaalde tijd is.
• De lage premie geldt bij overeenkomsten voor onbepaalde tijd. Ze geldt onder andere ook voor:
- bepaalde sociale verzekeringsuitkeringen;
- de zwangerschaps- en bevallingsuitkering;
- BBL-werknemers;
- werknemers jonger dan 21 jaar die minder dan 12 uur per week werken.

Schriftelijk contract

Wil je de lage premie kunnen toepassen, dan moet je de contracten op papier hebben. In je loonadministratie moeten dus de schriftelijke contracten zitten van alle werknemers die voor onbepaalde tijd in dienst zijn. Ontbreken die contracten, dan zul je ze alsnog moeten opstellen.

Corrigeren van de lage premie

In twee gevallen moet je de lage premie herzien naar de hoge premie:
• Als de dienstbetrekking binnen twee maanden na aanvang eindigt, ook als de werknemer opzegt.
• Als de werknemer in een kalenderjaar 30% of meer uren verloond krijgt dan contractueel is overeengekomen. Dit geldt niet bij een arbeidsovereenkomst van ten minste 35 uur per week.

Meer weten?

We gaan graag met je in gesprek over de gevolgen van deze nieuwe wetgeving. Wij kunnen dan bekijken voor welke werknemers welke premie van toepassing is. Ook kunnen wij je adviseren over een eventuele aanpassing van de contracten. Zo kun je de hoge premie mogelijk vermijden.

Maak een afspraak om de gevolgen voor jou te bespreken.

< terug naar overzicht