Voldoe jij aan de eisen van de wet DBA?

Ben jij als ondernemer echt zelfstandig – en geldt dat ook voor de mensen die je inhuurt? Controleer of jij voldoet aan de eisen van de wet.

De overheid heeft de wet DBA ingevoerd om helderheid te bieden over de relatie tussen een opdrachtgever en de zzp’ers die hij inhuurt. Soms is er namelijk sprake van een verkapt dienstverband, terwijl een zzp’er zijn inkomsten toch opgeeft als ‘winst uit onderneming’ (met de aftrekposten en vrijstellingen die daarbij horen).
De wet DBA is bedoeld om te voorkomen dat zzp’ers in zo’n situatie van schijnzelfstandigheid komen. Omdat de wet veel vragen opriep, heeft de overheid besloten om pas te handhaven vanaf 1 januari 2020. Maar het is belangrijk dat je nu al voldoet aan deze wet.

Hoe zit het ook alweer?

In principe kun je spreken van een zelfstandig uitgeoefend beroep als je als belastingplichtige:
• voldoende zelfstandig bent ten opzichte van je opdrachtgevers en
• niet slechts incidenteel opdrachten aanneemt, maar streeft naar continuïteit door het werven en aannemen van verschillende opdrachten, waarbij je ook ondernemersrisico loopt.
Ontbreekt die continuïteit of het ondernemerschap, dan geldt je inkomen meestal als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Maar er kan ook sprake zijn van ‘loon uit een dienstbetrekking’.

Modelovereenkomst

Als je er zeker van wilt zijn dat jij en de mensen die je inhuurt voldoen aan de vereisten voor zelfstandigheid, kun je een modelovereenkomst gebruiken om de arbeidsrelatie vast te leggen. Op de site van de Belastingdienst is een aantal voorbeelden te vinden.

Handhaving

Als opdrachtgever of opdrachtnemer hoef je op dit moment nog niet bang te zijn voor boetes of naheffingen op grond van de wet DBA. De Belastingdienst treedt alleen op bij kwade wil: als er overduidelijk en opzettelijk sprake is van schijnzelfstandigheid.

Casus: de paprikadraaier

Het is overigens niet altijd gemakkelijk om te bepalen wanneer iemand nu echt zelfstandig is. Zo lukte het een paprikadraaier onlangs om aan te tonen dat hij ondernemer was, hoewel hij niet aan de standaardvereisten voldeed. Hij hield zich als zzp’er bezig met het draaien en toppen in de paprikateelt en gaf zijn inkomsten aan als ‘winst uit onderneming’. De inspecteur merkte zijn inkomsten in 2014 aan als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ en schrapte de zelfstandigen- en startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Maar het Hof Den Haag besliste dat de paprikadraaier wel voldoende zelfstandig was. Hij nam bijvoorbeeld niet alleen incidenteel opdrachten aan, maar streefde naar continuïteit door het verkrijgen van verschillende (opeenvolgende) opdrachten. Ook bepaalde hij zelf wanneer en hoe vaak hij werkte en was hij niet verplicht om opdrachten te aanvaarden.

PM kan je advies geven over (schijn)zelfstandigheid of modelovereenkomsten.

< terug naar overzicht