Verlof rond de geboorte en de zorg voor de kinderen

Als (de partner van) een medewerker in verwachting is, moet je als werkgever een aantal zaken regelen. Salarisadviseur Jannette Eilander zet de verschillende regelingen voor je op een rij.

Je medewerkster is zwanger – dat is mooi nieuws! Als werkgever wil je hier goed mee omgaan. Voor het plannen van het verlof is het allereerst nodig om de medewerkster te vragen om een zwangerschapsverklaring.

In Nederland krijgen bijna alle werkende zwangere vrouwen een zwangerschapsuitkering. Dat is een doorbetaald verlof van minimaal zestien weken. Het loopt van vier-zes weken voor de bevalling tot tien-twaalf weken na de bevalling. De zwangerschapsuitkering heet ook wel WAZO (Wet arbeid en zorg) en wordt geregeld en betaald door de werkgever. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het aanvragen van deze uitkering bij het UWV en het ontvangen en vervolgens weer doorbetalen van deze uitkering aan de medewerker. De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van het dagloon.

Adoptie- en pleegzorgverlof

Medewerkers die een adoptiekind of een pleegkind in huis nemen, hebben ook recht op verlof. De voorwaarde voor een adoptieverlof is dat de rechtbank de adoptie heeft uitgesproken. De voorwaarde voor pleegzorgverlof is dat het kind op het adres van de pleegouder(s) staat ingeschreven. Beide ouders kunnen verlof opnemen voor maximaal zes weken – en binnen 26 weken na de adoptie. Hun loon wordt dan doorbetaald. Als werkgever vraag je hiervoor een speciale WAZO-uitkering voor adoptie of pleegzorg aan bij het UWV. Ook deze uitkering is 100% van het dagloon.

Calamiteitenverlof

Op de dag van de bevalling kan de partner verlof opnemen. Hij of zij hoeft hiervoor geen vrije dagen in te leveren en de dag wordt niet in mindering gebracht op het partnerverlof. Het verlof moet wel aangevraagd worden. Tijdens dit verlof betaal je als werkgever het salaris 100% door.

Geboorteverlof (partnerverlof)

Het geboorteverlof voor partners is eenmaal het aantal werkuren per week (1 werkweek verlof). Als werkgever betaal je het salaris tijdens dit verlof 100% door. De partner moet dit verlof binnen vier weken na de geboorte opnemen.

Aanvullend geboorteverlof

Medewerkers kunnen ook een aanvullend geboorteverlof krijgen. Dat is maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week). Dit is een aanvulling op het gewone geboorteverlof. De medewerker kan dit verlof binnen zes maanden na de geboorte van het kind opnemen. Hij of zij moet wel eerst het geboorteverlof van een week opnemen. De uitkering is 70% van het (maximale) dagloon. Ook deze uitkering vraag je als werkgever aan bij het UWV. 

Ouderschapsverlof

Als er een kindje op komst is, verandert er veel voor (de partner van) een medewerker. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om de balans te vinden tussen werk en privé. Daarom kent Nederland het recht op ouderschapsverlof: ouders met kleine kinderen hebben recht op extra verlofuren.

Elke ouder heeft recht op 26 weken ouderschapsverlof: 26 maal het aantal werkuren per week. Dit verlof was altijd onbetaald, maar sinds 2 augustus 2022 is dat veranderd. De eerste negen weken verlof worden voortaan deels vergoed. Een medewerker krijgt dan 70% van het salaris. Deze negen weken moeten opgenomen zijn voordat het kind een jaar is geworden. De overige zeventien weken zijn onbetaald. Die moeten opgenomen zijn voordat het kind acht jaar is geworden. 

Medewerkers moeten het ouderschapsverlof minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aanvragen bij de werkgever. Als werkgever mag je dit verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. Je mag het wel bespreekbaar maken als het verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Het is belangrijk dat je hier op tijd over in gesprek gaat. Voor het ouderschapsverlof van de eerste negen weken vraag je als werkgever een uitkering aan bij het UWV.

Tip: tijdig doorgeven

Verzorgen wij je salarisadministratie? Let er dan op dat je de gegevens van uitkeringen op tijd aan ons doorgeeft. Dan kunnen we al deze verlofsoorten en uitkeringen goed verwerken. Zo voorkom je naheffingen. 

Je kunt de verschillende verlofuitkeringen zelf aanvragen bij het UWV, maar wij kunnen dat ook voor je doen. Laat het weten als we hierin iets voor je kunnen betekenen.

< terug naar overzicht