Uit de rechtspraak: verhuur van een tuinhuis onbelast

Onlangs oordeelde de rechter dat de inkomsten uit de verhuur van een tuinhuis onbelast zijn. Wat betekent deze uitspraak voor jou?

De uitspraak gaat over een eigen woning waar ook een tuinhuis bij hoort. In 2015 is het tuinhuis 21 dagen verhuurd. De huuropbrengst is niet aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting 2015. De belastinginspecteur heeft een navorderingsaanslag opgelegd, omdat hij vindt dat de regeling voor tijdelijke verhuur van een eigen woning van toepassing is. Op basis van die regeling moet 70% van de huurinkomsten aangegeven worden als inkomsten uit eigen woning. Maar volgens de rechtbank is deze regeling niet van toepassing, omdat niet de gehele eigen woning wordt verhuurd.

In de praktijk

Betekent deze uitspraak dat de verhuur van een gedeelte van de eigen woning altijd onbelast is? Nee. Eerst moet worden beoordeeld of het verhuurde object tot de eigen woning behoort. Een bouwwerk dat bijvoorbeeld op een ander perceel staat, of een zelfstandige woning vormt, hoort niet bij de eigen woning. De huur is dan niet onbelast, maar belast in box 3. Verder mag er geen sprake zijn van structurele verhuur. Ook in dat geval hoort het verhuurde deel niet langer bij de eigen woning, maar bij box 3. Waar de grens ligt tussen structurele verhuur en incidentele verhuur is niet goed aan te geven.

Heb je vragen over verhuur van (een deel van) een woning? Vraag het onze adviseurs.

< terug naar overzicht