Regeling voor bedrijfsopvolging aangepast

Eind 2022 maakte de overheid bekend dat ze de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) wilde versoberen. Gelukkig blijkt die aanpassing lang niet altijd slecht uit te pakken.

De BOR-regeling in de schenk- en erfbelasting maakt het mogelijk om je onderneming fiscaalvriendelijk over te dragen aan de volgende generatie. In veel gevallen is die bedrijfsoverdracht dan helemaal vrijgesteld of maar beperkt belast. Zo komt de continuïteit van je bedrijf niet in gevaar.

De overheid gaat deze regeling nu versoberen. Maar gelukkig valt de ‘schade’ mee, zo blijkt uit een recente brief van demissionair staatssecretaris Van Rij. Met acht voorgestelde maatregelen spitst de BOR zich meer toe op reële bedrijfsopvolgingen. Dat kan goed nieuws zijn voor je familiebedrijf.

Verhoging van de vrijstelling

De voorgestelde maatregelen zijn complex en nog niet definitief. Bovendien worden ze pas in 2025 en 2026 ingevoerd – áls het parlement ermee instemt. We beperken ons daarom tot het noemen van de verhoging van de vrijstelling in de BOR per 1 januari 2025 tot € 1,5 miljoen (nu ruwweg € 1,2 miljoen) en 70% (nu 83%) over het meerdere. Dit gaat wel ten koste van de nog grotere mkb-bedrijven. Maar ook voor die bedrijven blijft de vrijstelling aanzienlijk.

Nu het kabinet is gevallen, is onduidelijk welke vervolgstappen er al dan niet gezet worden. Je hoort het van ons als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Vastgoed gezien als belegging

Een andere maatregel rond de BOR was al aangekondigd in het Belastingplan 2023: vastgoed dat aan derden verhuurd is, wordt vanaf 2024 standaard aangemerkt als beleggingsvermogen. Hierop kun je de BOR dus niet (meer) toepassen, die geldt alleen voor het ondernemingsvermogen. Daarmee komt er een eind aan discussies met de Belastingdienst over de vraag of bij (vaak grote) vastgoedportefeuilles sprake is van het drijven van een onderneming.

Meer weten over de BOR in jouw situatie? Neem dan even contact met ons op.

< terug naar overzicht