NOW 5: laatste kans op schadecompensatie?

Sinds maart 2020 kun je gebruikmaken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels zijn we bij de vijfde tranche. PM-salarisadviseur Anne Marie Nollen bespreekt de kansen én de kleine lettertjes. 

De NOW 5 vraag je aan voor drie maanden, beginnend bij april, mei of juni 2021. Voor zover nu bekend kun je deze vijfde tranche aanvragen van 17 mei tot en met 13 juni 2021. Nog even kort op een rijtje wat de NOW inhoudt:

• Met de NOW verleent de overheid subsidie aan bedrijven, zodat zij hun werknemers kunnen blijven betalen tijdens de coronacrisis.
• Je komt in aanmerking voor subsidie als je minimaal een omzetverlies hebt van 20% ten opzichte van een gemiddelde kwartaalomzet van 2019.
• De maximale tegemoetkoming van de NOW 5 is 85% van de loonkosten. Dit wordt berekend naar rato van het percentage van je omzetverlies.

Vervelende verrassingen

De NOW is bedoeld om werkgelegenheid te behouden, daarom is het behoud van de loonsom een heel belangrijke voorwaarde. In de praktijk kan dit tot vervelende verrassingen voor jou als werkgever leiden, bijvoorbeeld als werknemers met ontslag gaan of als oproepkrachten minder uren hebben gewerkt. Bij de NOW 5 is, net als bij de NOW 3 en 4, een lichte loonsomdaling toegestaan: 10% ten opzichte van de zogeheten ‘referteperiode’, in dit geval de maand juni 2020. Maar is de loonsomdaling groter? Dan moet je subsidie terugbetalen.

Voorbeeld
Bij een loonsom van € 100.000 per maand en een omzetverlies van 50% heb je recht op een subsidie van € 178.500 voor drie maanden.

Stel: je loonsom is over die drie maanden met € 50.000 gedaald. Je mag een daling hebben van 10%, dus € 30.000. Dat betekent dat je over € 20.000 subsidie moet terugbetalen. Dit is een bedrag van € 23.800 (dit bedrag wordt berekend inclusief 40% werkgeverslasten!). Het kan dus lonen om je werknemers in deze maanden iets extra’s te geven, zodat je binnen de daling van 10% blijft.

Inspanningsverplichtingen
Als je gebruikmaakt van de NOW zijn er nog een paar extra verplichtingen:
• Allereerst moet je je personeel informeren over de NOW-aanvraag.
• Daarnaast leg je als werkgever een verklaring af dat je je werknemers stimuleert met ontwikkeladvies of bij- of omscholing.
• Vanaf NOW 3 is een nieuwe inspanningsverplichting opgenomen: bij ontslag van een werknemer moet je als werkgever meewerken aan de begeleiding naar nieuw werk. Is er sprake van een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen, dan ben je ook verplicht om in het tijdvak waarin je subsidie hebt aangevraagd, contact op te nemen met het UWV via de UWV Telefoon NOW. Je wordt 5% op de subsidie gekort als je dit contact niet hebt gezocht. 

Heb je een vraag over de NOW? We helpen je graag verder. Neem contact op met Anne Marie Nollen-Paalman of Jannette Eilander, telefoon 0578-699216/217, of lonen@pmheerde.nl.

< terug naar overzicht