Huwelijkse voorwaarden? Let op de belasting!

Bij trouwen of bij het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden is niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van een schenking. Daarom is nu in een wetsvoorstel vastgelegd wanneer het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden vanaf 2018 leidt tot schenk- of tot erfbelasting.

Ga je na 2017 trouwen in een beperkte huwelijksgemeenschap zonder huwelijkse voorwaarden? Of kies je voor een algehele huwelijksgemeenschap met gelijke aandelen? Dan hoef je volgens de nieuwe plannen in ieder geval geen schenkbelasting te betalen (tenzij sprake is van een ‘schijnhuwelijk’). In alle andere gevallen waarin huwelijkse voorwaarden worden aangegaan of gewijzigd moet wel schenkbelasting worden betaald voor zover daardoor:
• het aandeel van de ‘minstvermogende’ in het totale vermogen hoger wordt dan 50%, óf
• het aandeel van de ‘meestvermogende’ in het totale vermogen toeneemt.
De schenking wordt al op het moment van aangaan óf wijziging van de huwelijkse voorwaarden naar de waarde van dat moment in de schenkbelasting betrokken.

Let op: Ook geregistreerd partners en ongehuwd samenwonenden met een notarieel samenlevingscontract krijgen hiermee te maken. Het wetsvoorstel kan natuurlijk nog worden aangepast. Houd in ieder geval rekening met de plannen als je binnenkort huwelijkse voorwaarden wilt aangaan of wijzigen.

Wijziging in het huwelijksvermogensrecht per januari

Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Trouw je na 2017, of sluit je na 2017 een geregistreerd partnerschap? Dan is het uitgangspunt dat alleen het vermogen dat je tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd van jullie samen is, evenals het vermogen dat al van jullie samen was vóór het huwelijk. Wil je toch voor een algehele gemeenschap van goederen kiezen? Dan kun je voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden bij een notaris terecht.

< terug naar overzicht