Hoe zit het: een langdurig zieke medewerker en ontslag

Misschien heb je er weleens mee te maken gehad: je hebt een medewerker die al twee jaar ziek is. Wat doe je in zo’n geval? Kies je voor ontslag en de betaling van een transitievergoeding? Of betaal je geen salaris meer en houd je het dienstverband slapend? Onze salarisadviseur Jannette Eilander bespreekt dit dilemma.

Werkgevers zijn bij ziekte wettelijk verplicht om twee jaar lang minimaal 70% van het salaris door te betalen. Daarnaast maken ze ook kosten voor verzuimbegeleiding, zoals de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige. Sinds 1 juli 2015 zijn daar nog andere kosten bij gekomen: die van de transitievergoeding.

Transitievergoeding

De zieke werknemer van wie de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte door de werkgever wordt beëindigd, heeft nu recht op een transitievergoeding. In grote lijnen bedraagt die transitievergoeding voor de eerste tien jaar van het dienstverband per halfjaar een zesde van het maandsalaris. Voor de jaren na het tiende dienstjaar heeft de werknemer per halfjaar recht op een kwart van het maandsalaris. Vooral bij medewerkers die langer in dienst zijn, kan het bedrag van de transitievergoeding dus behoorlijk oplopen.

Slapend dienstverband

De hoogte van deze transitievergoeding is voor veel werkgevers dan ook een reden om een andere weg te kiezen: ze houden het dienstverband slapend. Na twee jaar ziekte eindigt dan de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever, maar daarmee komt er nog geen einde aan de arbeidsovereenkomst. De werknemer heeft geen recht meer op loon, maar is nog steeds in dienst. Als de werkgever dit dienstverband slapende houdt, loopt hij wel de kans dat de werknemer zich op een bepaald moment weer meldt voor terugkeer op het werk.

Compensatieregeling

Op de verschuldigde transitievergoeding is veel kritiek geweest. Daarom heeft de minister inmiddels een compensatieregeling geïntroduceerd. Die maakt het mogelijk om de betaalde transitievergoeding vanwege twee jaar ziekte te declareren bij het UWV. De compensatieregeling heeft een terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Transitievergoedingen die zijn betaald in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020, kunnen bij het UWV worden gedeclareerd in de periode van 1 april tot 1 oktober 2020. Het is dus belangrijk om deze periode en de al betaalde transitievergoedingen vanwege twee jaar ziekte goed in beeld te hebben.

Maximum

Het UWV stelt wel een maximum: het compenseert de transitievergoeding tot en met twee jaar ziekte. Als de werkgever een hogere transitievergoeding betaalt aan zijn werknemer, wordt dit niet allemaal gecompenseerd.

Heb je te maken met een vergelijkbare situatie en wil je advies? Bel of mail ons even.

< terug naar overzicht