COLUMN! Fiscale coronareserve vooralsnog beperkt toepasbaar voor het mkb
Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft het kabinet al een reeks maatregelen getroffen om de economie zoveel mogelijk overeind te houden. Voor een mkb-ondernemer is het lastig om hierin zijn of haar weg te vinden. Het wemelt alweer van de afkortingen: NOW, TOGS, TOZO. Naast deze regelingen kan ook bijzonder uitstel van belastingbetaling worden gevraagd voor een periode van drie maanden.
Op 8 mei jongstleden is een besluit gepubliceerd waarin een nieuwe tegemoetkoming is opgenomen: de fiscale coronareserve. Deze reserve kan door bedrijven worden gevormd voor het ‘coronagerelateerde verlies’ dat zij naar verwachting in het boekjaar 2020 zullen lijden.
Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
- Er moet sprake zijn van een verwacht coronagerelateerd verlies in het boekjaar 2020.
- De reserve mag niet groter zijn dan het totale verlies dat de belastingplichtige verwacht over het boekjaar 2020. Vorming van een coronareserve is dus niet mogelijk als over het boekjaar 2020 een positief resultaat wordt verwacht.
Daarnaast mag de toevoeging aan de coronareserve niet hoger zijn dan de winst over het boekjaar 2019, die zou gelden zonder de vorming van deze reserve. Met andere woorden: er mag geen verlies ontstaan in 2019 door het opvoeren van deze reserve. De reserve moet vervolgens in het boekjaar 2020 volledig in de winst worden opgenomen.
Mijns inziens is er het nodige aan te merken op deze regeling:
- Hij geldt uitsluitend voor de vennootschapsbelasting en niet voor ondernemers met een eenmanszaak, maatschap of VOF. Daardoor kan een groot deel van het mkb er geen gebruik van maken.
- De reserve leidt er slechts toe dat een verwacht verlies van 2020 één jaar eerder mag worden opgevoerd. Het effect is derhalve slechts voor een jaar, terwijl het einde van de crisis nog (lang) niet in zicht lijkt en de gevolgen van de crisis vermoedelijk jarenlang voelbaar zullen zijn.
- De hoogte van het verlies in 2020 is op dit moment nog nauwelijks te bepalen, omdat we nog middenin in de crisis zitten en het jaar 2020 nog niet op de helft is.
Inmiddels is duidelijk dat de crisismaatregelen na 31 mei 2020 verlengd moeten worden. Het is voor de noodlijdende mkb-ondernemer te hopen dat er voor hem/haar wat meer in zit dan de huidige maatregelen, bijvoorbeeld een ruimere toepassing van de coronareserve.
Voor vragen over de coronamaatregelen van de overheid kun je contact opnemen met Peter Bregman.