Belastinguitstel vanwege de coronacrisis: zo werkt het

Een van de maatregelen die Den Haag heeft genomen om ondernemers de crisis door te helpen, is uitstel van betaling van belastingen. PM-adviseur Martin Post vertelt hoe de regeling werkt.

In maart dit jaar heeft de overheid een groot aantal maatregelen getroffen om ondernemers door de crisis te loodsen. Naast verschillende subsidies kun je onder meer uitstel van betaling van verschuldigde belastingen krijgen. In eerste instantie kon je dit uitstel voor drie maanden aanvragen. Maar toen bleek dat de crisis langer aanhield, is deze regeling uitgebreid met de mogelijkheid voor nog eens drie maanden uitstel: ondernemers konden uitstel aanvragen tot 1 oktober 2020.
Deze week werd bekend dat dit opnieuw verlengd is: tot 1 januari 2021. En de afbetaling van de schuld start niet vanaf 1 januari 2021, maar pas vanaf 1 juli 2021.

Ruime aflossingsregeling

Als je liquiditeitskrapte hebt door de coronacrisis, is uitstel natuurlijk erg welkom. Maar de kans bestaat dat jouw financiële problemen niet opgelost zijn op 1 juli 2021, terwijl het uitstel uiterlijk op die datum afloopt. Daarom heeft de staatssecretaris besloten om een zeer ruime aflossingsregeling van 36 maanden in het leven te roepen voor de uitgestelde belastingen.

Welke aanslagen?

Allereerst is het belangrijk om te kijken welke belastingaanslagen onder deze regeling vallen. Als je uitstel van betaling hebt aangevraagd voor drie maanden, geldt dit voor álle aanslagen die op dat moment openstaan. Het geldt ook automatisch voor alle aanslagen die binnen die periode van drie maanden worden opgelegd.
Voor belastingen die je op aangifte doet – zoals de loonheffingen en de omzetbelasting – is de datum van de naheffingsaanslag in dit geval niet leidend. Stel, je hebt op 1 juli uitstel van betaling aangevraagd. Dan loopt dat uitstel af per 30 september. De loonheffingen over augustus zou je normaliter uiterlijk 30 september moeten voldoen, maar die laat je dus openstaan. In oktober volgt dan een naheffingsbeschikking. Maar ook al krijg je deze pas in oktober opgelegd, hij valt wél onder het verleende uitstel. Dat komt omdat de uiterste betalingsdatum 30 september is, en dat valt binnen het tijdvak waarvoor uitstel is verleend.
Als je geen verlenging meer hebt aangevraagd, zal de loonheffing over september (die dus uiterlijk 31 oktober voldaan moet zijn) niet langer binnen de uitstelregeling vallen. Die moet je dan dus op tijd voldoen.

Hoe werkt de aflossing?

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat alle aanslagen die binnen deze regeling vallen, niet voor 1 juli 2021 hoeven te worden voldaan. Ook niet als het uitstel al op 1 oktober is afgelopen.
Iedere belastingplichtige die uitstel heeft gekregen, krijgt van de Belastingdienst een voorstel voor een betalingsregeling van maximaal 36 maanden. Dit is veel ruimer dan de gebruikelijke betalingsregelingen. Bovendien vraagt de Belastingdienst geen zekerheden – wat anders meestal wel het geval is.

Lagere invorderingsrente

Uitstel van betaling kost de belastingplichtige wel rente. Om ondernemers ook hierin tegemoet te komen, is de invorderingsrente momenteel verlaagd tot 0,01%. Deze verlaging is verlengd tot 31 december 2021. Dit moet ondernemers stimuleren om de achterstanden wel zoveel mogelijk in 2021 af te lossen, al geldt de aflossingsregeling voor 36 maanden. Vanaf 1 januari 2022 ligt de invorderingsrente weer op het oorspronkelijke tarief van 4%.

Heb je vragen over het belastinguitstel? Laat het ons weten.

< terug naar overzicht