Aansprakelijkheid opnemen in je algemene voorwaarden

Maak je een fout, dan kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. In veel algemene voorwaarden wordt de aansprakelijkheid voor gevolgschade daarom uitgesloten. Dat mag, als je rekening houdt met een aantal zaken.

Algemene voorwaarden gelden alléén als je ze overhandigd hebt bij het aangaan van de overeenkomst. Dit kan persoonlijk, maar ook per post of per e-mail. Als je de voorwaarden om een of andere reden echt niet kunt overhandigen, mag je ernaar verwijzen. En daar gaat het vaak mis. In veel gevallen sturen ondernemers hun algemene voorwaarden namelijk niet mee, maar plaatsen ze alleen een korte mededeling onder aan hun briefpapier. Daarop staat dan dat de algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij bijvoorbeeld de griffie van de rechtbank. Maar in een rechtszaak zal de rechter de algemene voorwaarden dan terzijde schuiven.

Altijd meesturen

Je doet er dus goed aan om de algemene voorwaarden áltijd mee te sturen met bijvoorbeeld je e-mail en om er ook nadrukkelijk naar te verwijzen. Je bent te laat als je de algemene voorwaarden pas op je facturen vermeldt. Stuur bij offertes of bevestigingen gewoon standaard je algemene voorwaarden mee. Verder is het slim om in brieven en disclaimers de belangrijkste algemene voorwaarden te noemen.

< terug naar overzicht